16 Eylül 2011 Cuma

Hey Houston, we have a problem!

Haftasonu Houston'daydik. Houston'in en gorulesi yerlerinin basinda NASA Uzay Merkezi geliyor. NASA'nin hala pek cok projeyi yuruttugu bir komplex burasi. Bizim gordugumuz yerler, egitim ve turizm amaci ile halka acilmis bolumleri idi. Komplex daha cok cocuklara hitap eden aktiviteler sunuyor ama buyuklerin de ilgisini cekecek sunumlar, turlar var. Hemen giriste danismaya ugrarsaniz size gunun programini ve gidis saatinize gore alternatif aktiviteleri soyluyorlar. Eger tam anlamiyla gezelim, ogrenelim derseniz sabah erken gitmenizi tavsiye ederim. Zaman nasil geciyor anlamiyorsunuz :))










Tabi son yillarda uzay ile ilgili yapilmis projeler hala gizlilik kurallari dahilinde oldugu icin genelde gorebildiginiz, aya seyahat ve ya sonrasindaki insanli uzay mekigi calismalari ile ilgili seyler. Yani 1970-80 yillarinin uzay teknolojilerini gormek ve ya hikayelerini dinlemek mumkun. Henuz uzay calismalari neredeyse olmayan bir milletin evlatlari olarak ay seyahati bile bize ilginc:)) Uzak mekiklerini nedense Eray da ben de daha kucuk hayal ediyormusuz. Cokta kucuk degiller:)) Devasa olduklarini bile soyleyebiliriz :))






















Kucuk maketlerde uzay mekiklerinin iclerini vs. dolasabiliyorsunuz. Eray asagida oldukca eski bir astronot uniformasi onunde.













Komplex icerisinde kucuk tramwaylarla tur yapabiliyorsunuz. Bu turda hep televizyonlarda gordugumuz komuta merkezlerinden birini, astronotlarin egitim gordugu lablari ve eski roket, mekik orneklerinin oldugu hangarlari gezebiliyorsunuz.

Uzay bambaska bir hikaye ve insanoglu onu kesfetmek icin daha cok calisacak gibi gorunuyor. Ama benim ozunde NASA gezimizden aldigim ilham su; merakin, bilginin ve inancla calismanin merkezi NASA. Buradaki calismalar sadece insanin uzay konusunda degil bilimin her alaninda gelismesine yol aciyor. Artik Amerika'nin gayreti olmaktan cikiyor uzay calismalari ve milletler ustu, tum insanligi kapsayan bir noktaya ilerliyor. Umarim bu platformda yerimizi alabiliriz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder